Přemýšlíte, jak byste využili letní dovolenou nebo prázdniny co nejlépe? Pokud možno také s příležitostí učit se cizí jazyk?

Nechcete do jazykové školy, ale chcete se učit cizí jazyk přímo v prostředí daného jazyka?

Chcete letos vycestovat do ciziny co nejlevněji?

Je pro vás jazyková škola v zahraničí příliš drahá, málo efektivní nebo pro některé jedince málo dobrodružná?

Učíte se cizí jazyk a rádi byste využili času dovolené, abyste se ponořili do jazyka, který studujete a trochu ochutnali něco z místní kultury?

 

SONY DSC

Florencie 2014 – můj couchsurfingový průvodce po Florencii

 

Jak to všechno dobře skloubit, aby výsledek byl uspokojivý a zároveň přinesl nezapomenutelné zážitky?

Jednou z možností jsou „pracovní prázdniny“. Mnohým to může znít nepříjemně. Pracujete celý rok doma a pak máte pracovat i o prázdninách?

Práce v zahraničí je však jiná než když jste ponoření v denním režimu pracovního stereotypu v domácím prostředí. Přináší své výhody, výzvy, možnosti a příležitosti.

Jaké jsou výhody práce v zahraničí?

  • Jste mimo svůj běžný režim a každý den dostáváte nové podněty nejen jazykového charakteru. Bezpochyby si pročistíte hlavu i přesto, že to jsou pracovní prázdniny.
  • Učíte se cizí jazyk přímo v dané zemi, za nízkých nákladů.
  • Ponoříte se do cizí kultury, chvíli v ní žijete, pracujete a poznáváte danou zemi a místní obyvatele a s tím samozřejmě i jazyk v přirozeném toku běžného dne.
  • Bezpochyby si odnesete také významný zážitek do života. Poznáte danou zemi jinak než očima turisty. Prožijete si kulturu dané země zblízka a skrze prožitky a zážitky také víc absorbujete cizí jazyk a lépe si ho tak zapamatujete.
  • Dostanete možnost interagovat s prostředím jinak, než když přijedete do země na exkurzi nebo poznávací cestu.
  • Určitě si posunete i hranice své osobní zóny pohodlí, protože vstoupíte do intenzivnějšího setkání s kulturou a prostředím dané země. V hotelu nebo hostelu se o vaše pohodlí postarají, kdežto při práci v zahraničí se vám otevře úplně jiný svět.

Je to možnost pouze pro studenty?

Kdepak, pracovní prázdniny můžete prožít i jako pracující člověk. Místo dovolené u moře, můžete vyrazit na aktivní dovolenou, která může být více obohacující, než když budete ležet u moře.

 

Nevíte, kde hledat a jak na to?

Zde je pár tipů, kde můžete hledat:

Ubytování za jídlo a výpomoc:

https://www.workaway.info/

http://wwoofinternational.org/

 

Ubytování za úklid a hlídání domu:

https://www.mindmyhouse.com/

SONY DSC

Itálie 2014 – couchsurfing zkušenost

Nechcete pracovat? Nevadí. Existují i jiné možnosti, jak levně cestovat a přitom se učit cizí jazyk a prožívat prostředí z pohledu osoby žijící v dané zemi jinak než turista.

Možnosti ubytování zdarma případně výměnou za něco…

http://www.hospitalityclub.org/

Databáze dobrovolníků, lidí, kteří sdílejí společnou myšlenku setkávání lidí z různých zemí a kultur. Registrace je zdarma. Můžete zde potkat někoho, kdo vám rád ukáže své město z pohledu místního člověka a seznámí vás s kulturou svého prostředí. Stejně tak zde můžete najít ubytování zdarma u místních lidí.

https://www.couchsurfing.com/

Funguje na podobném principu – setkávání lidí, ať již skrze ubytování zdarma či za minimální poplatek, případně se můžete setkat s někým, kdo vám rád ukáže své město a provede vás kouty, které byste jako běžný turista nenašli. Stejně tak vás může přes couchsurfing kontaktovat cestoval ze světa, kterému můžete své město ukázat zase na oplátku vy. Databáze je široká, většina profilů má také reference, takže si můžete udělat určitou představu, zda budete mít společná témata ke sdílení.

 

 

https://www.airbnb.cz/

 

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match