Chcete si užít dovolenou na pláži a zároveň se i učit cizí jazyk? Beze stresu, v klídku a bez tlaku a nudy?

Jde to 🙂

V minulém příspěvku jste dostali tipy na to, jak si naplánovat dovolenou relativně levně s možností vstřebávat cizí jazyk.

Shrňme si možnosti ještě jednou. Na dovolenou se můžeme vypravit:

  • Jako běžný turista – na pláž pod slunečník a za slunečníkem nebo jako turista poznávající kulturní bohatství ostatních zemí.
  • Jako turista, který se chce trochu víc zapojit do běžného dne a volí raději ubytování v soukromí než v hotelu, aby se tak dostal do bližšího kontaktu s místními lidmi.
  • Tip na ubytování: www.airbnb.cz
  • Jako dobrodruh, který se plně ponoří do místní kultury, pak můžete využít spolusdílení ubytování nabízené lidmi v různých zemích, jako například: www.couchsurfing.com
  • Pracovně – můžete využít krátkodobou brigádu v zahraničí – hlídat někomu dům / byt přes léto. Pracovat v hotelu, hostelu nebo penziónu.

 

Každý z nás je jiný, každý z nás má jiné potřeby a představy o dovolené. Záleží tedy podstatně na tom, co od dovolené očekáváme. Ať si vyberete kteroukoliv variantu, vždy jí můžete využít ke studiu cizího jazyka. A to příjemnou, zábavnou a dovolenkovou formou.

Jak? Dneska se podíváme na to, jak můžete využít času běžného turisty, tedy na pláži na slunném pobřeží, v houpací síti, za šumění moře a hlasů racků.

Člověk se nejlépe učí v uvolnění. Mozek velmi špatně reaguje na stres. Znáte to, musíte si na něco vzpomenout, někdo na vás tlačí a vy to nemůžete dostat z paměti, protože jste ve stresu. Určitě si vzpomínáte na momenty u zkoušek. Všechno, co jste se naučili, jako by bylo najednou pryč. Tlak a stres jsou kouzelníci, dokážou vymazat jako mávnutí proutkem to, co jste se po nocích drtili a biflovali.

  • Takže první bod – na dovolené většinou nemáte stres. Využijte toho a v pohodičce studujte cizí jazyk.
  • Pokud jste na začátku cizího jazyka, tak před tím než odjedete, se trochu s jazykem seznamte, nastudujte si základní nejdůležitější fráze v daném jazyce. Najdete je třeba zde:

http://www.omniglot.com/language/phrases/langs.htm#lang

  •  Využijte uvolněné dovolenkové atmosféry a mezi čtením knížky na pláži, sáhněte občas také po cizojazyčné knížce.
  • Dejte si osobní výzvu a projděte si moje e-skripta 625 základních slov v cizím jazyce.

625_plaz_houpacka II

Momentálně jsou v následujících jazycích: angličtina, němčina, ruština, italština a španělština.

Pročtěte si také tipy, jak slovíčka studovat tak, aby vás to bavilo a začněte třeba hned na dovolené v houpací síti 🙂

E-skripta si můžete objednat zde:

     https://cizijazykzatrimesice.cz/sluzby-a-produkty-publikace

  • Všímejte si okolí, pozorujte, co se kolem vás děje a v duchu si zkuste pojmenovat věci, které kolem sebe vidíte a popsat situace, které vás zaujmou. Nevadí, že nebudete znát všechna slovíčka nebo budete dělat chyby. Chyby se časem odstraní a neznámá slovíčka si můžete vyhledat.Prostředí na vás bude působit a vyvolávat ve vás různé emoce, pocity, vzpomínky … nejlepší způsob, jak přirozeně se v takovém prostředí učit slovíčka a fráze.

          Mozek potřebuje emocionální náboj, spojení s barvami, vzpomínkami, prostředím a situacemi, které plně zapojí   všechny vaše smysly, aby si lépe pamatoval.

Využijte toho, že na dovolené máte spoustu nových a zajímavých podnětů oproti všednímu dni.

  • Čtěte si nápisy kolem sebe – na obchodech, v kavárnách, na bankách a v hromadné dopravě. Nasávejte plně vše kolem vás.
  • Hrajte si 🙂 Vytvářejte kontaktní situace, ptejte se lidí kolem sebe, v hotelu, snažte se navázat komunikaci, i když třeba jen jednoduchou. Jako dítě jsme párkrát byli u moře v Itálii a Španělsku. Vždycky jsem po rodičích chtěla, aby mě naučili jednoduché fráze a byla jsem na sebe pyšná, když jsem vyzvedla klíč od pokoje v recepci a sama jsem to řekla v cizím jazyce. Hrajte si jako děti.
  • Před tím než odjedete na dovolenou, dejte si cíl. Stanovte si konkrétně, co byste během své dovolené chtěli zvládnout. Určete si každý den pravidelnou chvilku pro cizí jazyk. Jinak vám čas uplyne mezi prsty a na konci dovolené budete prožívat nepříjemné pocity spojené s nespokojeností, že to budete muset odložit zase na příští rok.

 

A nezapomeňte:

„The secret of happiness is not „being great“ – the secret is „growth“.

SONY DSC

 

 

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match