„Excuses will always be there for you, opportunity won´t.“

„Výmluvy tu budou vždycky, ale příležitosti na vás nepočkají“.

 

„Víte, já bych opravdu chtěl se naučit angličtinu, ALE ….“ ¨

 

Znáte to? Něco „opravdu“ chceme, tedy alespoň si myslíme, že to opravdu chceme. Pokud je ve větě „ALE“, pak si sami bráníme v realizaci. Jinými slovy ve skutečnosti vlastně nechceme na 100%.

 

Ale …jsem na to starý.

Ale…nemám na to talent.

Ale…nemám vůbec čas.

 

Když NĚCO OPRAVDU CHCEME, NENÍ ŽÁDNÉ „ALE“. „Ale“ ve větě signalizuje, že možná až tak moc zase nechceme. Možná se bojíme. Možná nevíme, co chceme. Možná jsme tak trochu pohodlní.

„Ale“ je pouze omluva / výmluva, proč něco nejde. Možná by to znamenalo, že bychom museli příliš vykročit ze zóny svého pohodlí. Možná by to stálo moc úsilí, do kterého se nám nechce.

Výmluvy jsou zátěží, kterou si neseme na zádech a která brání v realizaci snů a přání.

Je to škoda, protože díky váhavosti utíkají příležitosti a často zůstane smutek nad tím, že jsme to „tehdy“ nezkusili.

Taky jste to zažili?

Přišla vám nabídka skvělé práce, ale zaměstnavatel požaduje cizí jazyk. S povzdychem konstatujete, že je škoda, že jste se ho tenkrát nenaučili a nabídku vymažete. Možná by zrovna tahle práce byla tou, která by vám přinesla vnitřní uspokojení.

Přišla vám příležitost pobytu v cizině. Vždycky jste se chtěli učit cizí jazyk, ale stále ještě nebyl dostatek času. Tak si tuto příležitost necháte uplynout mezi prsty. Možná byste tam zrovna potkali člověka, který by pro vás hodně znamenal nebo pro vás udělal něco významného.

Právě vám kamarád poslal fakt zajímavý článek, ale vy si ho nemůžete přečíst, protože je v cizím jazyce. Možná ho někdy někdo přeloží. Možná byste právě v tomhle článku našli pro vás důležitou informaci.

Chcete jít na seminář zahraničního lektora, ale nerozumíte. Vždyť nakonec seminář bude tlumočen do češtiny. Ale nepůjdu tam. Připadal bych si blbě, když jako jeden z mála neumím cizí jazyk. Co kdybyste se na semináři dozvěděli něco, co zrovna teď potřebujete pro svou práci nebo soukromý život?

Už to takhle nechcete?

Ve skutečnosti stačí jen málo – pravidelný čas, který budete cizímu jazyku věnovat: 20 minut denně po dobu 3 měsíců.

Je opravdu 20 minut denně cizího jazyka po dobu 3 měsíců dostačující, proto abych byl schopný za 3 měsíce komunikovat v cizím jazyce? V lidském životě je to opravdu jen zlomek času, který nám však může přinést příjemné zhodnocení a ocenění na konci tříměsíční periody, když do toho vložíte čas a úsilí a když se k tomu postavíte správným způsobem – tedy se správným vnitřním nastavením a vhodnou metodou. Pak můžete být schopni rozvinout za 3 měsíce komunikační schopnosti a domluvit se v nejdůležitějších a nejběžnějších situacích.

 

Základní postup, jak překonat výmluvy a otevřít se novým příležitostem a možnostem:

vymluvy_strom_jpg

  • Rozmyslete, čemu chcete věnovat svou pozornost a koncentraci. Odpovězte si na otázky:

Co mi to přinese? Kam se chci dostat? Proč to chci dělat?

Proč se chci naučit cizí jazyk? Jaké výhody z toho budu mít? Co to bude znamenat pro můj budoucí život?

 

  • Změňte své vnitřní nastavení, které vám neustále klade překážky: „Vždyť už jsi na to stará“. „Nemáš na to talent“. „Ostatní si myslí, že bych raději měla dělat něco jiného. Nemají snad pravdu?“

Změna vnitřního nastavení je klíčovou podmínkou pro úspěch. Dejte tomuto procesu čas. Čím pevnější bude vaše vnitřní přesvědčení, tím lépe se vám bude pracovat na jakémkoliv následujícím úkolu.

Talent není klíčový faktor při studiu cizího jazyka. Nezáleží až tak na talentu, jako na způsobu práce, na postoji a na použitých metodách.

  • Otevřete se příležitostem. Prozkoumejte, jaké existují způsoby a metody, které vám pomohou dostat se tam, kam se plánujete dostat. Chci se naučit cizí jazyk za 3 měsíce? Nebo za 6? Nastudujte si, komu se to již podařilo a inspirujte se jeho postupem a metodami.

Naučte se vidět příležitosti: „Když to dokázal někdo jiný, já to přece také dokážu.“

Jakou příležitost mám hledat? Nová metoda / správný učitel / mentor / průvodce – vždycky k vám přijde, když budete připraveni a budete hledat.

 

Ještě váháte?

nikdy_jpg - kopie - kopie

Více informací o cizím jazyku za tři měsíce se dozvíte na semináři „Cizí jazyk za tři měsíce“:

https://cizijazykzatrimesice.cz/sluzby-a-produkty-seminar/

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match