Taky se vám občas do něčeho nechce? Taky často vítězí lenost a odložíte plán na další den, pak na další a najednou zjistíte, že vaše předsevzetí zapadne do prachu všedních událostí a váš sen je zase o kus dál?

Taky se pak omlouváte sami sobě, že ještě nejspíš nebyl ten správný čas? Taky rádi lelkujete nad neřešitelnými problémy celého světa, jen abyste se nemuseli pustit do něčeho, do čeho se vám moc nechce?

Taky se občas ptáte sami sebe: „Proč jen jsem tak líný? Kde bych mohl být, kdybych nebyl tak líný?“

Miluju lenošení. Prostě vypnout, dát time out mysli, protože si to tělo a mozek naléhavě žádá. Lenošení je příjemná záležitost. Záměrné lenošení může být potěšením. Lenost však již potěšením nebývá. Občasným lenošením načerpáme sílu, zatímco lenost podle mě vede většinou ke stagnaci a k mentální a fyzické únavě.

Lenost je něčím, co většinu z nás štve a přesto překonat ji je někdy až nadlidský úkol. Když se nám do něčeho nechce, tak to většinou vyžaduje hodně úsilí a námahy, ke které se nemůžeme přemluvit, a naše lenost vítězí.

Proč překonávat lenost a pouštět se do něčeho, do čeho se nám nechce?

  • Abychom neztratili životní elán a chuť být aktivní. Lenošení je uklidňující fáze, po níž by zákonitě měla přijít aktivita. Když nepřijde, tak lenošení přeroste v lenost, letargii a nudu.

DSC_1840

Každodenní byť krátká dávka tréninku přinese osvěžení.  

Každodenní lekce cizího jazyka přinese oživení paměti a rychlý pokrok.

Pokud to budete dělat příjemným a efektivním způsobem, tak to půjde relativně snadno. Naučíte se cizí jazyk, osvěžíte mozek a podpoříte prevenci proti zapomínání.

  • Lenost brání v uskutečnění snů. Je krásné snít své sny v houpací síti. Ale v houpací síti se sen těžko v realitě uskuteční. Načerpejte ve fázi houpání a snění elán, energii a inspiraci. Věnujte tento čas sobě, uspořádání myšlenek a představ, kam byste chtěli směřovat a pak zmáčkněte knoflík „start“ a spusťte akci a realizaci aktivit, které vás dovedou ke splnění snu.

Chci pracovat v cizině, ale neumím cizí jazyk.

Miluju Huga Granta. Jeho britská angličtina je prostě božská! Kéž bych mu tak rozuměla!

Sen bez aktivity pro jeho uskutečnění zůstává pouhým snem. Věci většinou nepřichází sami, musíme jim jít naproti.

  • Protože právě to, do čeho se nám nechce, nás paradoxně dostane nejdál. Právě to skrývá obvykle ohromný potenciál pokroku. Lenost je brzda. Když odbrzdíme tuhle brzdu, tak se posuneme rychlostí blesku.

„Vždyť já na cizí jazyk nemám buňky“.

Každý může mít buňky na cizí jazyk. Proč to tedy do teď nešlo? Možná jste jen dělali špatně. Není špatná paměť, je jen špatný způsob, jak jí používáme.

 

  • Lenost je únik.

Leností se vyhýbáme aktivitám, do kterých se nám nechce a které třeba nesou potenciál úspěchu, zábavy, růstu. I tím, že se snažíme něčemu vyhnout, vydáváme ohromné množství energie.

Proč raději nevydat energii na nějaký atraktivní cíl? Najděte si takový cíl, který vás bude přitahovat jako magnet. Bude vás tolik lákat, že chvilku neposedíte klidně, jak se budete těšit, že se do toho pustíte. Vyberte si cíl, který vás nadchne a pohltí, který vás bude přirozeně motivovat, abyste šli dopředu. Celý proces pak najednou nebude vyžadovat tolik úsilí a námahy.

„Nemůžu se učit cizí jazyk, protože mám tak málo času.“

Možná ještě vaše motivace není dostatečně pevná. Proč? Protože se příliš soustředíte na překážky místo, abyste mířili na „cíl“.

Vizualizujte si svůj cíl. Musíte vidět barevně a jasně všechny výhody toho, že budete mluvit cizím jazykem. Musíte sami sebe vidět, že už to umíte.

Možná šaramantně lákáte dívky plynulou španělštinou na drink.

Možná dynamicky rozkládáte rukama a velmi expresivně něco vysvětlujete italsky na pavlači s úchvatným pohledem na Řím.

Možná právě přednášíte na univerzitě a varujete v angličtině a předáváte lidstvu řešení ekologických krizí na světě.

Možná právě plynulou čínštinou právě vyjednáváte s čínským protějškem nějaký výjimečný obchod.

Nebo možná cestujete po Evropě a máte radost, když si objednáte kávu, koupíte jízdenku a sem tam s někým prohodíte slovo.

 

  • Protože když lenost překonáte, dáte svému mozku nezapomenutelnou ochutnávku pocitu: „Jsem tam! Dělal jsem chyby, ale byla to sranda! Překonal jsem sám sebe! Nezaleknul jsem se překážek! Prostě jsem to zvládnul!“

Už umíte jeden jazyk? Další pro vás bude hračka.  

Pro mozek je pocit úspěchu jako droga. Mozek bude chtít víc takových pocitů, a proto s každým dalším cílem bude odpor vysílaný „naším líným já“ stále slabší. Místo cukru nabídněte mozku jiný pohon – překonejte lenost a realizujte své sny 🙂

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match