Boubín 1362 m

 

Boubín je oproti předchozím horským kamenitým vrcholům zalesněný kopec. Výstup není těžký a chodí ho často také výletníci s lehkými batohy, kteří viditelně na pravidelný pohyb nejsou zvyklí. Výletníci často končili už u Boubínského jezera a na vrchol se dostalo jen pár vytrvalců.

Já už měla za sebou ranní štreku, před sebou další výstup, celkem zhruba dvacet kilometrů.

 

img_2521_boubinske-jezero

Boubínské jezero

Na vrcholu jsem v podvečerních hodinách potkala dvě zbloudilé skupiny. Dva Američany, kteří jen tak s prázdnýma rukama vyběhli bez mapy na vrchol a nevěděli, odkud vlastně startovali a kam se mají vrátit, kde na ně čeká jejich průvodce.

Druhá skupina byla rodina s dvěma dětmi. Paní dorazila na vrchol notně unavená, na rozhlednu raději nevyšplhala, aby trochu šetřila síly na zpáteční cestu. Tma na krku, cesta zpátky před nimi, mapa žádná, baterky žádné, došlo jídlo i pití a docházely síly. Nevím, jak se dostali zpátky, ale neslyšela jsem druhý den ve zprávách, že by se v Boubínském pralese někdo ztratil, tak věřím, že nakonec cestu našli J

A já? Já si poslední den své cesty moc užila. V nohách dva kilometry přes stovku, sedm dní a šest nocí.

Jediné, co mě hodně mrzelo, že mi nějaký šotek vymazal fotky z Boubínského vrcholu. Poslední fotky jsou od Boubínského jezera a nějakým zázrakem zůstala ještě úplně poslední fotka ze sestupu k cíli v Kubově Huti.

Ale nakonec, není to velká tragédie. Závěrečné poučení pro mě – musím být příště opatrnější při zpracovávání fotek.

Mělo to však pro mě ještě jedno sdělení: z foťáku jsem fotky sice omylem vymazala, ale z paměti ne.

Náš mozek je neuvěřitelný počítač a paměť zázračný mechanismus. SILNÉ ZÁŽITKY A PROŽITKY Z PAMĚTI JEN TAK LEHCE NEVYMAŽETE.

Čím silnější prožitky a zážitky vložíte do procesu studia cizího jazyka, tím lépe si cizí jazyk natrvalo ukotvíte v paměti. Čím výraznější vzpomínky, situace, texty, dialogy, emoce, představy zapojíte do učení, tím hlubší stopu to ve vaší paměti zanechá.

img_2564-kopie

Když vytrváte do konce celého procesu tak, abyste dosáhli plynulého vyjadřování v cizím jazyce, ve vaší paměti zůstane otištěna cesta za úspěchem, pocit z právě prošlé cesty a především váš mozek bude transformován cizím jazykem. V počítači můžete lehce ztratit všechnu práci jedním stiskem tlačítka „delete“. Paměť je neuvěřitelný počítač, který máme k dispozici, ale to, co do paměti jednou pečlivě a správným způsobem uložíme, nemůžeme vymazat jedním zmáčknutím tlačítka.

Pečlivým a zaměřeným způsobem získání schopnosti mluvit cizím jazykem, se cizí jazyk stane vaší přirozenou součástí. Když budete o tuto přihrádku v paměti i nadále pozorně pečovat, pravidelně znalosti osvěžovat, případně doplňovat, když čas od času provětráte paměť konverzací nebo čtením v cizím jazyce, budete to mít pevně a trvale uložené na „disku paměť“.

 

 

 

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match