Cizí jazyk z pohledu filosofie jógy

Je mnoho způsobů, jak pracovat na svém osobním rozvoji, jak posilovat své sebevědomí, objevovat sám sebe, poznávat své silné a slabé stránky, jak zvyšovat úroveň svých znalostí a obohacovat svůj život o poznání a moudrost. Můžete jít cestou meditací, jógy, sportu nebo jiných koníčků. Můžete jít také cestou studia různých filosofií nebo specializovaného oboru.

 

DSC_1860 - orez

Málokdo však ví, že i studium cizího jazyka může být velmi duchovní záležitostí, která umožňuje rozvoj a harmonizaci sebe sama i našeho čakerního systému. Obzvlášť, když si z toho uděláte výzvu a rozhodnete se naučit se cizí jazyk v krátké a omezené době, řekněme za tři měsíce, může se to pro vás stát intenzivní cestou změn, sebepoznání, posunu a úspěchu. Tři měsíce je podle mě optimální doba, která se dá relativně dobře zvládnout s plným nasazením mentálních i fyzických sil.

V čem spočívá transformační proces při studiu jazyka za tři měsíce? Jak se studium jazyka dotkne jednotlivých čaker? Co se během studia naučíte?

 

  • Upevníte své sebevědomí a sebejistotu. Vybudujete si důvěru sám v sebe, ve svou paměť a své schopnosti. To odpovídá třetí čakře.
  • Cizí jazyk vám může do života přinést novou inspiraci, nové příležitosti, práci, nové přátele, hojnost a také kreativitu – druhá čakra.

 

Pokud se budete chtít naučit cizí jazyk rychle, nepůjde to klasickými starými učebními metodami, ale budete muset změnit přístup a nahradit metodu novými efektivnějšími cestami, které pracují přes pravou mozkovou hemisféru – kreativitu, obraz, propojení, kontext.

 

  • Jazyk se učíme především proto, že jím chceme mluvit a komunikovat. Oslovujeme tedy pátou čakru.
  • Poznáte, jak žijí a myslí jiné národy, uvědomíte si více rozdíly mezi naší kulturou a cizí rasou / národem. Dotknete se i první čakry skrze poznávání jiných kultur.
  • Naučíte se jít za svým snem a vizí, naučíte se učit se jinak – zábavně, cíleně, efektivně – šestá čakra.

 

Naučíte se následovat svou intuici a vnitřní vedení v rámci studia a učení. Základem pro úspěšný projekt „naučit se cizí jazyk za tři měsíce“ je, abyste dostali do FLOW, do takzvaného „plynutí“, kdy vás učení dokonale pohlcuje, baví vás to, vybíráte intuitivně slovíčka, která potřebujete a ne ta, která vám diktuje jazyková učebnice.Dejte na svůj instinkt, že právě teď je ten správný okamžik naučit se třeba angličtinu.

 

  • Sedmá čakra – bohatství plynoucí z propojení informačních polí, které se vám s novým jazykem otevřou. S angličtinou se propojíte s celým světem na základě komunikace a přístupu k širokému spektru informací z různých oblastí. Cesta „Cizí jazyk za tři měsíce“ je cestou sebepoznání, na které můžete nacházet spoustu inspirace pro svůj život.

IMG_1375

  • A konečně nesmím opomenout také čtvrtou čakru – čakru lásky. Často říkám svým studentům, že s každým novým jazykem přebírají do svého života také vibrace, zvuk jazyka a zároveň způsob myšlení daného národa. Energie jazyka přechází do mozku skrze strukturu gramatiky a tonalitu a emocionalitu jazyka. Abyste se cizí jazyk dobře naučili, je třeba pochopit také životní styl daného národa. Z čeho vychází, v jakých podmínkách žije, jak má postavené rodinné a společenské vazby. Skrze toto pochopení a toleranci se otevírá čtvrtá čakra.

 

Proto, abyste svého cíle dosáhli, je nutné mobilizovat svou mentální, ale i fyzickou sílu. Nelze dojít do cíle s nedostatečnou mentální silou bez motivace a vize. Nelze dojít do cíle, pokud nebudete mít fyzickou sílu věnovat své realizaci v oblasti cizích jazyků prostor a čas.

Naučit se cizí jazyk za tři měsíce znamená mobilizovat své schopnosti, učit se nové metody, uspořádat si život tak, abyste pro to měli prostor a transformovat své myšlení, abyste mohli začít dělat věci jinak. S větší efektivitou, úspěchem a radostí.

To přece není tak málo.

Studium cizího jazyka bylo a ještě v dnešním školství často je založeno na převážném používání levé mozkové hemisféry. Logiky a drilu. Nové metody však mění pohled na to, jak cizí jazyk studovat a přináší širokou škálu nástrojů, jak se učit se zapojením pravé mozkové hemisféry pomocí barev, obrázků, textů, kontextu, mnemotechnických pomůcek a především skrz prožitek.

Angličtinu jsem se učila ještě ve škole, starým, klasickým levohemisférovým způsobem. Ano, taky jsem se jí naučila. Mou výhodou bylo, že jsem opravdu chtěla. Trvalo to však pár let. Byl to dlouhý proces a nakonec za svou angličtinu vděčím tomu, že jsem delší dobu pobývala v Anglii. Zkušenost to byla skvělá, obzvlášť v mých třiadvaceti letech. Byla jsem vděčná za rozměr, který mi pobyt v zahraničí dal. Ale ne každý má tu možnost a prostor studovat nebo pracovat v zahraničí. Ne každý začíná s cizím jazykem jako svobodný student, který se jen tak rozletí tam, kam se mu zrovna zachce, protože ho ještě netíží závazky stálé práce nebo rodina a děti. Ne každý má prostor a chuť rozvinout „love affair“ s cizincem 🙂

Až díky tomu, čím jsem si prošla za poslední roky, jsem zjistila, že ono to jde i jinak. Nemusíte hned randit s cizincem, i když nepopírám, je to bezpochyby jeden z nejlepších motivačních faktorů J Podle mě není nutné, aby se člověk učil cizí jazyk se v cizině. Může se ho naučit stejně tak dobře u nás, v české kotlině, a to stejně kvalitně, jako kdyby byl v cizině a zároveň poměrně rychle.

 

Máte nebo měli jste kdy v životě přání naučit se cizí jazyk, ale nějak to nikdy nešlo? Nebojte se toho. Jděte do toho a otevře se vám proces sebepoznání a transformace. Věřte, že i cizí jazyk může přinést velký prožitek, mnohá uvědomění si sám sebe a souvislostí, stejně jako životní posun a otevření nových způsobů myšlení. Cizí jazyk může být právě teď na vaší cestě tím „správným“ krokem stimulujícím vnitřní rozvoj a posílení sebejistoty.

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match