Můj sen byl dělat v životě to, co mě baví, a osvobodit se od kancelářského života.

Cizí jazyky byly nedílnou součástí mého projektu, jak život nastavit jinak.

Přála jsem si dosáhnout komunikační svobody v cizím jazyce – efektivně a rychle – proto, abych mohla čerpat inspiraci mimo hranice naší české kotliny.

Také proto, abych jako lektorka angličtiny mohla ukázat svým studentům, že to funguje – efektivně a rychle. Vyzkoušela jsem to na italštině. A fungovalo to 🙂

Přála jsem si pracovat kreativně a s radostí na tom, co mě baví.

IMG_4300

Co k tomu bylo potřeba?

PŘIPRAVENOST KE ZMĚNÁM.

PŘIPRAVENOST UČIT SE NOVÝM VĚCEM.

HOUŽEVNATOST A VYTRVALOST.

 

Zde je můj příběh. Věřím, že v něm najdete inspiraci, jak nastoupit svou cestu za osvobozením se, ať již v oblasti komunikace cizím jazykem nebo v  oblasti jiného životního projektu.

 

Když jsem vystoupila ze světa mezinárodní korporace a jistoty pravidelného výdělku, měla jsem vizi – chtěla jsem se osvobodit od kanceláře a dělat něco, co mě baví. Taky znáte tu touhu něco změnit? Mně se to podařilo. V potu dřiny, ale i radosti, chyb a úspěchů.

Od té doby, kdy jsem vystoupila ze světa velké firmy, uplynulo pár let. Když se podívám zpět, vidím, že jsem ušla obrovský kus cesty. Vidím také, že moje vize byla majákem, který mě motivoval jít dál, v celém procesu hrála vize nezanedbatelnou roli. Nicméně také vidím, že moje vize mohla být propracovanější, čímž bych si ušetřila spoustu práce.

Moje vize, že chci dělat to, co mě baví (Aromaterapie a cizí jazyky) nebyla totiž ukotvená v konkrétním obraze jednotlivých kroků a jasných cílů. Konkrétní formu a kroky jsem tvořila, až když jsem vystoupila ze zaměstnání.  Kdybych to měla udělat dnes znovu, udělala bych to jinak. Měla bych vizi a k tomu konkrétní plán a kroky. Bylo by to podstatně jednodušší. Ale také méně dobrodružné a samozřejmě také méně poučné.

Právě to poučení bylo to nejcennější, co jsem na své cestě nasbírala a prožila. Přicházely totiž pochyby, nejistota, strach, únava, momenty stagnace, ale také momenty radosti, pocity naplnění a růstu. Učila jsem se trpělivosti a důslednosti. Učila jsem se nepanikařit a stále krok za krokem vytrvale jít cíleně po vytyčené cestě. Učila jsem se stanovovat své cíle, představovat si výsledek, abych ho viděla jasně a v detailech. Učila jsem se přeorganizovat svůj čas a priority.

Stále si uvědomuji kolik podobností má tato cesta s úspěšným zvládnutím cizího jazyka.

Vždyť cesta, kterou jsem prošla, abych si splnila svůj sen, osvobodit se od kancelářského života, je ve svém principu cesta, kterou můžete projít v menším, ale o nic méně intenzívním měřítku na projektu Cizí jazyk za tři měsíce. Všechno toto můžete zažít nahuštěně během tří měsíců a naučit se na tom postupy, které pak můžete uplatnit na jakémkoliv dalším a větším projektu.

 

Chcete to zkusit a natrénovat na cizím jazyku kvality potřebné pro životní projekty?

TŘI MĚSÍCE?

INTENZIVNÍ TŘI MĚSÍCE JSOU JEN KRÁTKÁ DOBA V POROVNÁNÍ S TÍM,

CO ZA TU DOBU MŮŽETE ZÍSKAT A CO SE NAUČIT.

Chcete podnikat? Chcete se osvobodit? Chcete se naučit cizí jazyk?

Mám nápad: Začněte malým startovacím projektem „Cizí jazyk za tři měsíce“.

 

Nejen, že se za tři měsíce můžete naučit slušně komunikovat v cizím jazyce,

můžete si také osvojit řadu schopností, které se vám později budou hodit.

Jako třeba?

 

  • Můžete se naučit komunikovat cizím jazykem na docela slušné úrovni. 
  • Během projektu v sobě můžete objevit odvahu setkat se s neznámem, osvojíte si nový způsob, jak se efektivně učit a aplikovat toto poznání do dalšího vzdělávání. Protože celý život se učíme něčemu novému a pokud chceme být úspěšní, musí být učení a vzdělávání se naším životním posláním. 
  • Můžete se v něm naučit novým způsobům myšlení a učení se, organizaci času a třídění priorit. Můžete si na celém procesu vyzkoušet a procvičit svou motivaci, vytrvalost a trpělivost. 
  • Můžete zažít pocit úspěchu, který vás motivuje a podpoří další úspěchy.
  • Naučíte se zpracovávat strach, že to nezvládnete. Naučíte se pracovat s pocity nejistoty, stagnace a únavy.

 

Zjistila jsem, že jakýkoliv životní projekt má čtyři důležité kroky, které ovlivňuji, jak rychle a úspěšně budete postupovat.

 

1)      Vytvoření vize:

„Naučím se cizí jazyk za tři měsíce“.

 

Víte co? Mám pro vás návrh. Zkuste si sami se sebou sepsat smlouvu, ve které se zavážete, že za tři měsíce se naučíte komunikovat cizím jazykem na slušné úrovni.

white-male-2064872_1920

Podepsáním smlouvy informujete své podvědomí, že to myslíte vážně a že jste připraveni udělat pro to maximum. Smlouvou také přijímáte zodpovědnost za postup a za přístup sám k sobě a k celému procesu. Podpisem si uvědomíte, že vy jste hybatelem změny a tvůrcem a že úspěch je ve vašich rukách.

Potřebujete získat víc důvěry, že je to možné, abyste to zvládli? Někdy potřebujeme vidět, že je to možné, že to někdo dokázal před námi, abychom tomu začali věřit. Podívejte se na můj příběh s italštinou, kde jsem dokázala to samé.

Máte již svou vizi? Už se vidíte, jak plynně hovoříte anglicky na další dovolené? Držte svou vizi pevně a jdeme dál. Vizí to totiž ještě nekončí.

 

2)      Vytvoření pravidel, podle kterých se budete učit.

           Vyberte si metodu, kterou budete používat a která s vámi souzní. 

Nyní máte vizi – chci se naučit plynule komunikovat cizím jazykem. Denně si představujte úspěch, oslavu, co uděláte, až se to naučíte. Laďte své podvědomí na představu toho, že už to umíte.

Ráda bych vám řekla, že to nyní půjde samo. Nicméně aby to opravdu dobře šlapalo, potřebujete vizi ještě podpořit cílenými a efektivními kroky a úsilím. Budete tomu muset věnovat čas a svou energii. To je jasné. Vždyť se chystáme učit se, tomu se přirozeně musí věnovat čas a úsilí, pokud se chceme posunout a zlepšit.

To podstatné však je, jaké úsilí tomu věnujete a především, jak stanovený čas využijete a jak kvalitně a soustředěně ho naplníte. Podle toho se také dostanete k odpovídajícímu výsledku.

Vytvořte si pravidelný prostor, ve kterém se vám bude dobře učit. Vypněte telefon, počítač a na dveře si dejte cedulku „Don´t disturb“ (Nerušit) a pusťte se do toho.  Každý den chvilku.

Propojte se s lidmi, kteří jsou na stejné vlně a kteří vás ve vašem úsilí podpoří. Obklopte se lidmi, kteří se stejně jako vy chtějí naučit cizí jazyk. S lidmi, pro něž je cizí jazyk vášeň, hra a zábava.

Jste aktivní na facebooku? Najdete tam skupinu POLYGLOTS. Je to skupina lidí z celého světa, která čítá na tisíce členů. Jsou to nadšenci, kteří s radostí sdílí své postupy, radosti a myšlenky.  Inspirace a příležitostí ke komunikaci tam najdete dost.

Rozhodněte se pro metodu, kterou budete používat a se kterou budete denně pracovat.

Pokud nemáte přehled o metodách a nevíte, která je pro vás ta správná, zeptejte se. Poohlídněte se po světě a inspirujte se. Poraďte se se svým učitelem. Vyvarujte se toho, abyste zůstali u metody, kterou jste do tohoto okamžiku bezvýsledně praktikovali. Pokud jste do teď neměli výsledky, pak něco nebylo v pořádku. Možná se tak učí ostatní, možná ten postup znáte ze školy a jste na něj zvyklí, možná by vás nakonec také dovedl k požadovaným výsledkům, ale pomaleji, za většího úsilí, času a finančních nákladů.

Nebojte se vykročit z toho, co znáte a udělat krok do neznáma. Naučit se cizí jazyk může být jednodušší, než si mnozí z nás dokážou představit. Pro každého z nás se najde vhodná metoda, je třeba především chtít. 

Pravidelně sledujte svůj pokrok, abyste stále měli přehled, že se držíte v plánu, který jste si předsevzali. Na tom také poznáte, jestli máte správnou metodu a jestli ve vašem procesu je všechno správně nastavené. A především vás sledování pokroku podpoří v dalším úsilí.

 

3)     Trpělivost. Všechno má svůj čas.

 

Všechno má svůj čas. Nic nelze uspěchat. I pro cizí jazyk potřebujete mít trpělivost.

Pokud jste zvyklí pracovat klasickými metodami, budete potřebovat nějaký čas, než si osvojíte nové metody.

Každým učením se v mozku transformují nově neurony a vytváří se nové cestičky a spojení. Tento proces nemůže už z pouhé podstaty věci nastat ze dne na den. Vyžaduje čas pro to, aby se mozek proměnil. Je to stejné jako když se léčíte. Pokud onemocníte, budete také potřebovat čas, aby vaše buňky v těle znovu získaly sílu.

Stejně tak to funguje s mozkem. Potřebuje čas, aby se vytvořila potřebná neuronová spojení a aby se cizí jazyk s jeho intonací, gramatikou a slovní zásobou ukotvil v paměti.

Proto nezoufejte, když přijde chvilka, kdy se zdá, že se prostě nedaří. Že stagnujete a že na to nemáte. Je to přirozené. Učení probíhá v křivkách. Na období, kdy se zastavíte, narazíte několikrát. Stagnace je však jenom zdánlivá. Pod povrchem se děje spousta procesů, váš mozek intenzivně nasává další informace. Proto se nevzdávejte, vytrvejte, a stále mozku předkládejte další impulsy v cizím jazyce. 

Budete překvapení, když o pár dnů nebo týdnů později zažijete najednou OBROVSKÝ SKOK NAHORU.

 

Základem úspěchu jsou KAŽDODENNÍ KROKY, které budete dělat i v momentech, kdy se bude zdát, že váš mozek už nestíhá a nenasává nic z toho, co mu předkládáte. Mozek stále vstřebává všechno, co mu dáváte, a v hloubi na neviditelné úrovni si to uvnitř všechno rovná do správných šuplíčků. A všechno se to děje proto, abyste NAJEDNOU ZAŽILI OHROMNÝ RŮST.

 

4)      Mentor, učitel, průvodce

 

Chcete se vyhnout zbytečně dlouhým cestám a slepým uličkám? Vždycky existuje někdo, kdo již podobnou cestou prošel, a jehož zkušenosti vám mohou být cennou pomocí. Najděte si mentora, učitele nebo průvodce.

Na cestu za úspěšným zvládnutím cizího jazyka za tři měsíce bych vám doporučila, abyste si našli průvodce nebo mentora, který se s vámi podělí o své zkušenosti. Vyberte si někoho, s kým se cítíte dobře a s kým máte společná témata. Přes společná témata a zájmy se vám bude cizí jazyk učit lépe. 

 

VIZE, PRAVIDELNÁ PRÁCE, VYTRVALOST A HOUŽEVNATOST JE TAJEMSTVÍM ÚSPĚCHU. 

beach-768642_1920

 

Přeji vám odhodlanost a vytrvalost v jakékoliv oblasti vašeho života. A pokud byste chtěli začít zrovna cizím jazykem, neváhejte mi napsat 🙂

 

Cizí jazyk za tři měsíce

 

Olga

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match