Minulý týden jsem byla na běžeckém závodě. Normálně na závody nechodím, nejsem běžec, ale jednou za rok pro radost jdu. Vyběhla jsem bez velkého předchozího tréninku s přesvědčením, že běhat přece umí každý. Prostě jsem chtěla vyzkoušet, jak to zvládnu, a štafeta na 5 km se mi zdála jako relativně splnitelná meta.

No, co vám budu povídat. Zvládla jsem to. Nezkolabovala jsem a doběhla jsem do cíle s pocitem, že to byl největší výkon mého života. Nejspíš to byl prozatím v oblasti běhu nejlepší výkon. Nicméně jak se ukázalo, výkon to byl tak trochu průměrný. Já vím, na tom až tak nezáleží, nepřišla jsem vyhrát, hlavní je radost z pohybu a z uběhnuté trasy bez zádrhele.

Nicméně když jsem tak seděla v cílové rovince a pozorovala ladné a lehké pohyby některých běžců, maličko jsem si posteskla, jak pěkný by to bylo umět se takhle lehce při běhu vznášet.

 

Vzpomněla jsem si, jak ráda říkám svým studentům – ANGLIČTINA JE JAKO SPORT. Dobrými běžci se také člověk stává pečlivě sestaveným a pravidelným tréninkem. Stejně tak to platí v angličtině, v angličtině rostete také díky pečlivě sestavenému plánu a pravidelnému tréninku.

Ve sportu je to jako v angličtině. Když chcete vybudovat svaly, musíte pečlivě poskládat pravidelné cvičení a dát do souladu stravu s tréninkovým programem. Svaly také nenarostou ze dne na den, ale budují se postupně. Zpočátku není vidět rozdíl a změna, ale jednoho dne se probudíte a najednou v zrcadle uvidíte, že se vaše tělo proměnilo. Nebo potkáte na ulici kamaráda, který s úžasem pochválí vaší novou svalnatou image.

You were born to win, but to be a winner,

you must plan to win, prepare to win and

and expect to win.                                                                                           Zig Ziglar

Tak je to také s angličtinou. Den za dnem postupně budujete pevné základy, posloucháte, čtete, mluvíte, hrajete si s jazykem. Budujete slovní zásobu, pohotové reakce a uvolněnost a přitom rozvíjíte přirozeně gramatiku, kostičku po kostičce. Až jednoho dne zjistíte, že angličtina jako by přirozeně prorostla vaším životem a stala se jeho přirozenou součástí. Uvědomíte si s úlevou a překvapením, že nepotřebujete titulky k anglickým filmům, že se nebojíte reagovat a že potřebujete mít slovník čím dál tím míň při ruce. Přijde to zčistajasna, po pravidelném „tréninku“.

Když bych chtěla být stejně dobrá jako někteří ladní běžci, do jejichž tempa a lehkosti jsem měla opravdu hodně daleko, taky bych musela pravidelně trénovat. Vložit běh do své každodenní rutiny a především udělat si z toho denní zvyk a radost.

Když bych chtěla být dobrá v jakémkoliv jazyce, je také třeba pravidelně trénovat. Váš úspěch také hodně závisí na tom, jakými metodami a jaký způsob učení si vyberete. A hlavně MUSÍ VÁS TO BAVIT.

Takže co s tím? Já si především rozmyslím, jestli je mojí bytostnou touhou stát se běžkyní maratónu a pokud ano, tak si to zadám jako prioritu, sestavím plán a začnu trénovat.

Pokud víte, že právě teď chcete, aby se angličtina stala vaším denním sportem, a hledáte cestu, jak to správně uchopit a začít tak, abyste ji zvládli na plynulou úroveň v co nejkratší době, pak projekt „Angličtina za tři měsíce“ je právě pro vás. Napište, zavolejte, něco vymyslíme tak, aby právě pro vás to bylo to správné, efektivní a dostatečně zábavné.

 Angličtina za tři měsíce.

„Narodili jsme se proto, abychom vyhráli.

Ale proto, abychom se stali vítězi, musíme

plánovat, připravit se na výhru a výhru

očekávat.“

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match