Možná se divíte, jak hadry mohou někoho naučit anglicky.

Já se nedivila, když jsem slyšela toto prohlášení od pohledné studentky, která je s módou viditelně kamarádka.

SONY DSC

Dobrým způsobem, jak se nejlépe naučit cizí jazyk je vždy přes něco, co člověka zajímá.

Bezpochyby nejlepším objektem zájmu může být krásná Francouzska nebo pohledný Ital. Na to nemůžu nic namítnout. Je fakt, že takové „lásky“ jsou jednou z nejsilnějších a trvalých motivací. Ale většina z nás přece jenom nechce postavit své studium cizího jazyka na letní romanci  🙂

Nezbývá než vyhledat jiný zajímavý objekt / obsah.

Jedním ze zásadních faktorů při studiu cizího jazyka je právě OBSAH. Zajímavý obsah svému studiu můžete dát právě tím, že obsah naplníte něčím, co máte rádi nebo k čemu máte blízký vztah.

Častou chybou při studiu je používání „plochých textů“. Ploché texty jsou takové texty, které nepřitáhnou nebo neudrží vaší koncentrovanou pozornost. Jsou to texty, které čtete, ale nebaví vás, nedokážete si s nimi propojit nic z vašeho života, žádnou situaci, žádnou představu a zároveň neuspokojí vaší zájem po informacích z okruhu, který se nějakým způsobem dotýká vašeho běžného života. Výsledek práce s tzv. plochými texty, které můžete najít v některých klasických učebnicích, bývá méně efektivní a „vydřený“, než když studujete texty se zajímavým obsahem.

Když nás něco opravdu zajímá, nic není překážkou, ani anglický ani jiný cizí jazyk.

Určitě znáte ten pocit, když vás něco opravdu zajímá a nic vás nezastaví. Sami vyhledáváte informace, příležitosti, způsoby a metody, jak nejlépe se dostat k tomu, co je cílem vašich přání a touhy se naučit, umět nebo dozvědět. Pak vám nedělá problém takovému tématu se soustředěně věnovat. Ani angličtině 🙂

Jednou z příčin selhání v případě studia cizích jazyků může být právě výběr materiálů a textů, které s vámi nejsou zcela v souladu a kromě angličtiny nebo jiného cizího jazyka nenesou žádnou další podnětnou informaci. Mozek se nudí, protože mozek potřebuje barevnost a zajímavost. Právě váš koníček se může stát výrazným pohonem a zajímavým článkem v procesu učení cizího jazyka.

Zajímá vás móda? Nebo jóga nebo zdravý životní styl? Proč se nedozvědět, jak to mají lidé v jiných zemích, co je zajímá, co v cizích zemích momentálně „frčí“, jak jinde vnímají zdravý životní styl, jaké technologické novinky využívají, jak přistupují k výchově dětí?

Váš zájem či koníček může být právě tím, co vám pomůže udržet si zájem kontinuálně, i v momentech, kdy budete mít pocit, že to nemá zcela ty „grády“, které byste si představovali a že to jde nějak pomalu.

Ať už je cokoliv vaším koníčkem, můžete své koníčky transformovat do efektivního pohonu, který vám bude dodávat pravidelné impulsy.

Pár příkladů, jak na to:

  • Najděte si na FB stránku svého oblíbeného interpreta a sledujte jeho výroky v daném jazyce, zamyšlení a denní aktivitu.
  • Nebojte se při překladech výroků svého interpreta použít google. Je to rychlá pomoc, poskytne vám hrubý překlad a umožní vám být v „toku informací v cizím jazyce“. Nepotřebujete přesný překlad. Potřebujete cizí jazyk nasávat a dávat mozku zajímavé podněty kontinuálně. Potřebujete se setkávat s novými slovíčky a větnými spojeními na denní bázi, proto může být google dobrým nástrojem – pro rychlý překlad a seznámení se s hrubým překladem.
  • Kupte si knížku na téma, které vás zajímá. Detektivku, scifi, román. Existuje zjednodušená literatura i pro začátečníky, takže knížku se zajímavým příběhem můžete začlenit relativně brzy i jako začátečník.
  • Najděte si zajímavé blogy na téma, které vás zajímá nebo zájmové skupiny na FB a sledujte jejich aktivity a komunikaci.
  • Přihlaste se na kurz jógy nebo jiného sportu vedený zahraničním lektorem.

Už rozumíte tomu, co myslela má studentka, když řekla: „Anglicky mě naučily hadry“? Zajímala ji móda a chtěla rozumět tomu, co se píše v módních denících.

Hadry nemluví, ale my mluvíme o nich a v tom se skrývá háček, který vás může chytit. My mluvíme o nich a doprovázíme texty obrázky a fotkami modelek a modelů a obrázků z běžného života. To je ideální kombinace, která zasáhne naše centrum dychtivosti po novinkách a informacích, emocích, kráse ve spojení s vizualizačně zajímavými obrazy. Mozek dostane spolu s textem v cizím jazyce i emotivní a vizualizační náplň.

SONY DSC

Nebojte se zapojit také své koníčky a vydejte se na průzkum terénu. Jsem si jistá, že se vám podaří najít pro vás optimální a dostatečně zajímavý průnik mezi potřebou naučit se a hrát si a přitom se nevzdávat se svých koníčků.

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match