PLECHÝ 1378m

Plechý je poslední v řadě na hřebeni Třístoličník – Trojmezná – Plechý. Všechny vrcholy jsou poměrně blízko, což mi dalo spoustu času, abych si každý vrcholek pořádně užila. Nechtěla jsem to prožít po japonsko-čínském způsobu: cvak, cvak, fotografie máme a hromadný úprk dál. Hlavně ať toho vidím co nejvíc.

 

img_2406-kopie-kopie

Každý vrchol má svou specifickou krásu a atmosféru. Na Plechým jsem strávila delší čas rozjímáním, odpočinkem a další přípravou.

Průběžná příprava je důležitá. Nestačí udělat přípravu na startu a urputně jet podle ní do konce, i přesto, že vidíte, že vám to nevyhovuje, nebo že nabíráte z nějakého důvodu zpoždění.

Zpoždění může nastat relativně lehce. I když máte jízdní řád pečlivě vypracovaný, tak překážkám na cestě se nevyhnete. Ať je to špatné počasí nebo fyzická nerovnováha od bolesti hlavy po vyvrknuté kotníky. Mě třeba začalo bolet koleno. Potřebovala jsem jít dál, protože jsem neměla vodu a musela jsem se vydat pátrat po nějakém pramínku. Nejbližší pramínek podle mapy byl sedm kilometrů stoupání a klesání.

Naordinovala jsem si tedy odpočinek na regeneraci svalů a sledovala, co udělá koleno, jestli budu muset přeorganizovat cestu ještě jinak nebo budu schopná pokračovat. Nakonec jsem mohla pokračovat, odpočinek zabral a krize byla zažehnána.

 

Když jsem se rozhodla naučit se italštinu za tři měsíce, dostala jsem jednu cennou radu: nepřepálit začátek. Nadšení je silná energie a dokáže člověka vymrštit do neuvěřitelných výšek. Ale všichni máme jen určitou zásobu energie a možností a je třeba s tím uvážlivě pracovat.

img_2402_plesne-jezero

                                                                                                                                                             Plešné jezero

Protože překážky přijdou, to vám garantuju. Na ně potřebujete mít sílu a odvahu. Přijde únava, pochybnosti, nechuť, lenost. Setkáte se s mnohými triky mysli, která vás bude přesvědčovat, že dneska ne. K jejich překonání potřebujete dostatek odvahy a energie. Když přepálíte začátek, nemusíte mít později dostatek energie na krizové chvilky.

Nezapomeňte proto dělat pravidelné odpočinky, ať máte rezervy ne nepředvídatelné překážky. Nepřepalte začátek a jděte raději krok po kroku.

Vás mozek potřebuje čas na regeneraci a vstřebání informací a znalostí, které do něj každý den tlačíte. Vyberte mu za to nějakou odměnu – sport, procházku, odreagování s kamarádem nebo kamarádkou.

Oceňte svojí cestu, oceňte i překážky, které vás na cestě potkávají, protože právě překážky a způsob jejich zdolávání je to, co dělá vaší cestu jedinečnou a nezapomenutelnou.

 

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match