Každý den mi přichází na email informace z různých serverů o nejlevnějších letenkách. Sleduji to pro inspiraci, a když mě něco ťukne do očí, tak rychle rezervuji letenku a za pár dní mohu letět.

Přichází nabídky na levné letenky nejen po Evropě, do největších měst, ale i přes oceán. Určitě se pak vyplatí, vyhlídnout si levný let, třeba jen víkendový a užít si s partnerem výlet do některého z hlavních měst, ať už třeba za angličtinou, španělštinou nebo italštinou nebo za kulturou a romantickým zážitkem.

Možnosti jsou ohromné, neváhejte toho využít, vezměte partnera, kamarádku, kamaráda a vydejte se na poznávací cestu.

Dnes se zaměřím na Itálii. Nejdříve vás trochu naladím na to, co všichni většinou o Itálii známe a co nás tam láká. Chcete dobře zapadnout do italského prostředí a žít chvíli jako opravdový Ital / Italka?

Dnes se zaměřím na Itálii. Nejdříve vás trochu naladím na to, co všichni většinou o Itálii známe a co nás tam láká. Chcete dobře zapadnout do italského prostředí a žít chvíli jako opravdový Ital / Italka?

Pak si pamatujte pár pravidel:

  • Italové se vítají pusou na tvář. V některých regionech jsou to tři pusy na tvář, v jiných pouze dvě. Myslím, že nic nezkazíte, když dáte vždy dvě pusy. Samozřejmě ne náhodnému kolemjdoucímu. I když zkusit to můžete také, Italové jsou velice vášniví a otevření, kdo ví, jaký zážitek by vám taková odvaha přinesla 🙂
  • Italská káva:Taky se vždycky těšíte na italské cappuccino? Na odpolední siestu se šálkem cappuccina?

    Ale pozor – cappuccino v odpoledních hodinách je společensky nepřijatelné. Protože …cappuccino se pije pouze ráno ke snídani, maximálně v dopoledních hodinách.

    Odpolední káva by měla být rychlá, povzbuzující, nejlépe bez mléka. Za tři sekundy vám to sklouzne do žaludku. Pije se jen tak v rychlosti, ve stoje, na povzbuzení.

    Když požádáte o „latté“ s představou, že vám přinesou latté tak, jak ho známe my. Dostanete nejspíš láhev mléka.

    Já jsem občas nebyla společensky zcela v normě. Mám odpolední cappuccino ráda, ale moji italští kamarádi se mnou čas pro odpolední kávu vždycky rádi sdíleli, i přes mé společenské uklouznutí.

v kavarne I - kopie

  • Italská kuchyně:Pokud chcete ochutnat opravdovou Italskou kuchyni, najděte si čas ke skutečnému italskému obědu o všech chodech:
    • Antipasto – předkrm
    • Primo – první jídlo
    • Secondo – druhé jídlo
    • Dolce – zákusek

    Pozor, nikdy nemíchejte pořadí. Můžete jeden chod vynechat, ale nikdy ne prostřídat. Takhle je to vymyšlené, aby to pro zažívání bylo co nejstravitelnější. Ano, po takovém obědě je pořádné zažití jídla nezbytné. Italové jsou na to zvyklí, takže jim to nedělá problémy. Já se tolik těšila na italskou kuchyni, ale po několika dnech jsem musela zavelet STOP. Chleba, pizza, pasta … moje zažívání sténalo. Není divu, že Italové prý po takto vydatném obědě nesmí 2-3 hodiny plavat, aby jídlo bylo dobře stráveno. Na druhou stranu, žádného Itala by asi nenapadlo, jít po obědě plavat. Oni totiž chodí plavat před tím 🙂

 

Tak co, už jste naladění?  

Přejděme tedy k jazyku. Italština není těžká. Obzvlášť pro ty, kteří ovládají například angličtinu, bude lehčí co do výslovnosti a zapamatování si slovíček. Gramatika je o něco těžší než anglická – zahrnuje časování, různé koncovky množného čísla, atd. Ale je to vcelku dobře naučitelné. 

Chcete se ještě před odjezdem ponořit do italštiny. Mám pro vás pár tipů, kde najdete výukové programy zdarma. Na internetu najdete celou řadu výukových sérií:

Podcasts:

jsou to pouze poslechy, pro pokročilejší v italštině, je vhodná forma – poslech + zajímavá témata:

https://itunes.apple.com/podcast/learn-italian-podcasts-at/id105441909?mt=2

https://itunes.apple.com/podcast/pastacast/id281103014?mt=2

 

Pro začátečníky najdete fajn materiály zde:

http://audibleitalian.com/

http://www.oneworlditaliano.com/english/italian/italian_courses.htm

Learn Italian, phrazes:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLkLhuYF_YF9UpQjdj2rTv4GeMB6s2_Obj

Italština pro začátečníky

https://www.youtube.com/watch?v=B7v5fIp2Ado&list=PLqV3q3GTbu4oMXTBReVb0UVk1TYFkBgFz

A nakonec moje oblíbené duolingo:

www.duolingo.com

Interaktivní výukový program, který vás provede gramatickou a důležitou slovní zásobou a frázemi interaktivním způsobem.

 

Takže nyní jste připraveni, podívejte se na levné letenky a hurá do Itálie.

 

Krásné italské prázdniny!

 

Olga

 

 

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match