Taky máte občas pocit, že stojíte na místě a že se nic nehýbe?

Zamrzli jste na bodu „nula“ a nevíte, kam dál?

Zasekli jste se a nechce se vám do studia cizího jazyka?

Nevidíte očekávané výsledky?

Pak mám pro vás můj oblíbený tip na sos pomoc. Na zamrznutí nejlépe platí teplý čaj nebo dobrá káva 🙂 Opravdu, nedělám si legraci. Zastavte se, zpomalte a dejte si čas na to, abyste opět nastartovali svou energii správným směrem.

Prohřejte svůj organismus dobrým čajem, případně kávou, udělejte si klídek a čas pro sebe, vezměte si tužku a papír a napište si všechny faktory, které ovlivňují váš momentální stav, a zamyslete se nad tím, jak je můžete změnit.

kava - kopie

Následující otázky pro vás mohou být vodítkem, jak se ptát:

1.  Je moje motivace stále pevná?

  • Opravdu si umíte jasně představit, jak na dovolené válíte perfektně anglicky?
  • Stále ještě se těšíte, až na facebook vyvěsíte „hurá“ fotku s popiskem: „JÁ TO FAKT DAL“.
  • Těšíte na překvapené výrazy ostatních, kteří nevěřili, že je to možné a vy jim ukážete, že jste to zvládli?
  • Už plánujte, jaké nové příležitosti se chopíte, až budete ovládat cizí jazyk? Možná se už vidíte v nové firmě jako velký boss, jak přednášíte v angličtině své plány a představy a ostatní je realizují?
  • Nezapomněli jste občas nalistovat průvodce nebo projít internet a znovu se inspirovat místy, kam se chcete podívat, až budete jazyk umět?

Ať máte motivaci jakoukoliv, motivace je zásadní faktor, který podstatně ovlivní váš úspěch. Vracejte se ke své motivaci, zkoumejte, zda má stále svou sílu, upravujte své vnitřní nastavení tak, aby vás vaše motivace dokázala provést celým procesem navzdory únavě nebo jiným překážkám.

 

2. Nejsem příliš vyčerpaný a přehlcený?

Nedělám příliš věcí najednou a žádnou pořádně a proto nevidím výsledky? Dělám věci, které nemají efekt na konečný výsledek, a bořím se do hromady aktivit, které mi přerůstají přes hlavu?

To kouzelné slůvko, které vám z tohoto kolotoče zauzlení a zmatku pomůže, jsou PRIORITY. Já vím, není to jednoduché udržet si priority a fokus. Nicméně je to zcela zásadní. Cizí jazyk potřebujete zařadit mezi své každodenní nejdůležitější priority pouze po dobu 3 měsíců. Protože po třech měsících již bude cizí jazyk vaší přirozenou součástí a do pravidelnosti se nebudete muset nutit.

tri_prsty - kopie

 

Prostě si přirozeně ráno ke kafi vezmete Timesy namísto českého Blesku J A už to nebude, MUSÍM, nýbrž CHCI / UMÍM.  

Takže překopejte znovu své priority a aktivity a zařaďte cizí jazyk zase na přední místo. Jen na tři měsíce 🙂

 

3. Mám stále ještě jasný cíl?

Neztrácí se vám cíl v mlze? Víte přesně, kam směřujete?

Co je vaším cílem: chci se naučit mluvit cizím jazykem, abych mohl cestovat a domluvit se s místními lidmi nebo se připravuji na nějakou odbornou zkoušku z cizího jazyka?

Do jaké úrovně se chci dostat a kolik na to mám času a prostředků?

Možná se během mého studia něco změnilo a já potřebuji svůj cíl flexibilně upravit tak, aby odpovídal realitě a mému momentálnímu nastavení a směřování.

Příliš vzdálený a nerealistický cíl vás spíš zastaví, než nakopne. Nemůžete vylézt na Mount Everest po tříměsíčním tréninku, když jste nikdy před tím žádný takhle extrémní výstup nedělali a ke sportu si udržujete spíš rekreační vztah.

 

4. Mám stále správné nástroje?

Jste si jistí, že máte metodu, která je pro vás efektivní, která vás baví a nevyčerpává?

Pokud máte nějaké pochybnosti, o tom, že nemáte pro vás vhodnou metodu, poohlédněte se po nové. Prozkoumejte internet a zjistěte, jak to dělají jiní. Nebo se poraďte se svým učitelem a průvodcem.

Hledejte nové metody a způsoby. Nezůstávejte u těch, které pro vás nefungují.

 

5. Zvolil jsem si již nějakou odměnu za dosažení cíle?

Nezapomněli jste si určit odměnu, kterou si dáte, až dojdete do konce?

Odměna není jen pro malé děti. Odměna má své důležité místo i v našem dospělém životě. Odměnou říkáme sami sobě, že jsme to dokázali. Odměnou stimulujeme svůj mozek k lepším výkonům nynějším i budoucím.

Motivuje vás cesta do zahraničí nebo spíše hmotný dárek? Knížka? Nový počítač nebo mobil?

SONY DSC

 

Nepodceňujte odměnu a nebojte se dát si opravdovou odměnu. Bude vám skutečně stačit, když vám kamarád potřese rukou a řekne: „Seš fakt dobrej!“ Nebo vás spíš nakopne, když si dopřejete výlet do Londýna nebo do Irska. Nebo si koupíte konečně všechny díly Harryho Pottera v angličtině?

Jestliže jste právě zamrzli na místě a ještě nemáte odměnu, kterou si na konci cesty dáte, rychle si jí vymyslete. Odměnou dáte svému mozku podnětný stimul a to nejen pro tenhle projekt „Cizí jazyk za tři měsíce“, ale váš mozek si to bude pamatovat a v každém dalším budoucím projektu bude intenzivně spolupracovat, protože bude vědět, že na konci čeká sladká odměna.

SONY DSC

Já si taky dávám odměny za velké, i malé věci, které se mi podařily a kterým jsem musela věnovat úsilí a čas. A to bych to nebyla já, abych i svou sladkou odměnu nevyužila ke studiu. Fotografický projekt „Istanbul 2015“, kde jsem se naučila nejdůležitější pravidla ve fotografii, které vás během týdne vytáhnou z šedivé zóny.

 

 

 

 

 

 

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match