Co pro mě bylo nejdůležitější „lekcí“?

Největší lekcí bylo zjištění, že člověk toho potřebuje ke spokojenosti tak málo. Všechno, co jsem potřebovala na týdenní putování, se vešlo do malého batůžku. I s jídlem na celý týden.

Potřebujete jen vědět, co si správně sbalit, abyste nezatěžovali záda a zároveň měli všechno důležité pro případ nenadálých či prekérních situací.

2143_na-startu-ii

Co potřebujeme do batůžku na cestě za plynulou komunikací v cizím jazyku?

Nepotřebujete mnoho. Především přibalte odhodlání a motivaci.

Zapomeňte na hromadu učebnic. Není to třeba. Vydejte se na cestu „na lehko“ a nenabírejte zbytečnou váhu. Ptejte se JAK? CO POTŘEBUJU, ABYCHO TO ZVLÁDNUL NALEHKO?

Se správnými nástroji to jde i s malým lehkým batůžkem. Nezapomeňte také na kvalitní jídlo, aby mozek dostával kromě návalu informací také energetickou podporu dobrým jídlem J Tužku, papír a připravenost.

 

Co bylo největší překážkou?

Paradoxně to nebyl déšť a nepřízeň počasí, kterého jsem se obávala nejvíc. Obzvlášť když v den odjezdu nepřetržitě pršelo a mně se do toho psího počasí vůbec nechtělo. Překvapilo mě, že jsem se zdráhala VYKROČIT ZE SVÉ ZÓNY OSOBNÍHO POHODLÍ. Zima, nepřetržitý déšť, nejistota, co bude, jak to sama zvládnu a také představa sedm dní sama??? Pro někoho hračka, pro mě výzva.

Uvědomila jsem si, že to, co mě nejvíc upoutávalo do mé pohodlné zóny a nechtělo pustit k prvnímu kroku, byly představy. Představy o cestě plné překážek a problémů, které nebudu umět řešit. Představy obav a strachu.

Jaké je řešení? NASKOČIT. UDĚLAT PRVNÍ KROK.

Pak už jedete a řešíte vše on-line. Zjistíte, že realita nakonec vůbec není taková, jako jste ji viděli v nejčernějších scénářích. V on-line prostoru není čas pro představy, protože řešíte situace tak, jak přicházejí.

Setkáte se s cizincem v pražských ulicích a budete mu muset vysvětlit cestu k Prašné bráně? Použijete ruce, nohy, fráze, které znáte a máte nezapomenutelnou zkušenost.

Šéf vás přizve k telekonferenci v cizím jazyce? Nerozumíte všemu? Nevadí! To, se počítá je příležitost, zkušenost, setkání s jazykem TADY A TEĎ.

img_2437_les-zije

K tomu si odnesete celou řadu nezapomenutelných momentů, zkušeností a vtipných historek. S každou zvládnutou překážkou se zvyšuje pocit sebejistoty. Každá překážka vám ukáže, kde jste, s každou překážkou si uvědomíte, co vlastně všechno dokážete, s čím si už umíte poradit, kam až jste se dostali.

Nebojte se udělat první krok. Cizí jazyk není taková otrava a dril, jak se může zdát.

Skrze cizí jazyk se můžete naučit budovat odvahu, překonávat překážky a posilovat sebedůvěru.

 

 

 

 

 

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match