Studenti se mě často ptají, co je podle mě nejdůležitější proto, aby se konečně a pokud možno rychle naučili cizí jazyk. Sestavila jsem tedy svých TOP 11 principů, které jsou podle mě v přístupu k cizímu jazyku podstatné proto, abyste se nemuseli učit cizí jazyk roky, ale abyste se ho naučili relativně snadně, rychle a bez potřeby drilu. Budete bezpochyby potřebovat motivaci, disciplínu, pravidelnost a chuť do studia.

Budete nutné, abyste překročili hranice svého pohodlí a změnili svůj postoj k učení a metodu, na kterou jste pravděpodobně byli zvyklí. Bude potřeba, abyste také ve svém životě udělali prostor pro pravidelnost, hru a studium „bez učení“, studium hrou a cílenou vědomou prací.

Když si nastavíte tyto parametry hned od začátku správně (motivace, pravidelný čas, chuť, disciplína, pro vás správná metoda), tak nejenže se můžete naučit cizí jazyk rychle, ale můžete si celý proces učení bez učení“ i docela dobře užít 🙂

dsc_3638-kopie

Toto jsou z mé zkušenosti nejdůležitější principy, které vám umožní dostat se rychleji dopředu než je běžné.

  • Obklopte se jazykem: poslouchejte, čtěte, mluvte. Nemusíte nutně jezdit do ciziny, stačí, když si takové malé dovolené nebo ochutnávky cizího jazyka vytvoříte v domácím prostředí na denní bázi. V dnešním moderním světě si můžete cizojazyčné prostředí vytvořit i v domácích podmínkách.
  • Pracujte s delšími texty se zajímavým obsahem. Obsah by měl zajímat především vás. Hledejte to, co vzbudí váš zájem a zvědavost. Přes takové texty budete snadně a přirozeně nabírat slovní zásobu spolu s gramatickou strukturou bez zbytečného drilu. Nakonec to, o čem budete pak mluvit v realitě, budou vaše zájmy. Tedy to, o čem diskutujete také v rodném jazyce.
  • Buďte aktivní, zajímejte se, chtějte vědět, ptejte se. Nečekejte, že vám postup nadiktuje učebnice. Chtějte sami vědět, sami si tvořte svojí cestu. Hledejte slovíčka, která vás zajímají nebo upoutají. Nenechte se svazovat tím, co právě byste měli umět podle jazykové učebnice, žijte daným jazykem a posunujte se podle toho, na co vy sami budete připraveni.
  • Nevyhledávejte všechna neznámá slovíčka. Vyhledávejte jen ta, která potřebujete k porozumění, ta která vás zajímají. Přijdete na to, že tato slovíčka budete nacházet znovu a znovu v textech a rozhovorech, až si je zcela přirozeně bez drilu zapamatujete.
  • Učte se slovíčka a gramatiku v kontextu.
  • Učte se jako děti. Převezměte od dětí jejich schopnost hrát si, nebát se chyb a jejich přirozené sebevědomí, se kterým se děti nebojí mluvit ani dělat chyby. Děti jednoduše zkouší a napodobují to, co viděly a slyšely a tak si cizí jazyk přirozeně osvojují.
  • Jak začít? Naučte se 625 základních slov. Neučte se je drilem, ale učte se je tak, že si slovíčko spojíte s obrázkem, s emocí, zkušeností, pohybem.

https://cizijazykzatrimesice.cz/sluzby-a-produkty/publikace-625-slov-aj/

  • Stanovte si specifický cíl a také denní režim. Váš plán by měl obsahovat také způsob, jakým budete postupovat a metodu, jakou zvolíte. Bez konkrétního plánu je riziko, že se studium rozmělní do neurčitého času s nejistým výsledkem na konci.
  • Na začátku studia není nutné, abyste věnovali gramatice příliš mnoho času a úsilí. Budete jí přijímat přirozeně s textem a slovíčky. Zpočátku není podstatné, abyste mluvili gramaticky správně. Klíčové je, abyste předali informaci a smysl, který chcete vyjádřit.
  • Mluvte, mluvte, mluvte. Najděte si partnera na komunikaci, někoho, s kým můžete nejlépe hned od začátku mluvit pouze daným jazykem. Existují názory, že právě tento krok je to, co vám umožní naučit se jazyk co nejrychleji.Nečekejte, až získáte jistotu, abyste mohli mluvit. Nejdůležitější moment je začít mluvit ihned.
  • Využijte také moderní technologii. Existuje řada aplikací na internetu, které ke studiu můžete využít. Některé z nich jsou dokonce zdarma. Nebojte se je zařadit do svého denního režimu. Udělá to váš studijní plán rozmanitější. Některé aplikace jsou dokonce pro studium dobře strukturované. Doporučuji třeba www.duolingo.com.

 

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match