„Nic velkého nebylo vytvořeno bez nadšení.“
Ralph Waldo Emerson

 IMG_1908 - kopie (3)

Lidé si často myslí, že cizí jazyk se lze naučit jen v cizině. Jenže na to většina nemá čas nebo peníze. Rodina, povinnosti, práce, dnešní hektická a náročná doba.

Víte, co? Vlastně vůbec nemusíte jezdit do zahraničí, abyste cizí jazyk naučili. Už vám to někdo říkal? A také nad tím ani nemusíte strávit půl života ve školní lavici, než se dostanete do bodu, kdy budete mít pocit: „Ok, to už docela jde.“

Ani cizina vám nezaručí, že se jazyk skutečně naučíte. Schválně, zapřemýšlejte, kolik lidí znáte, kteří přijeli z dlouhodobého pracovního pobytu v cizině a jazyk přesto neuměli? To, že strávíte nějakou dobu v zahraničí, ještě neznamená, že se jazyk skutečně naučíte. Stále záleží na mnoha faktorech  – s kým se stýkáte, kolik příležitostí máte mluvit, jaké příležitosti vyhledáváte, a samozřejmě také na tom, jak moc chcete.

Nakonec obrácené pořadí je mnohem efektivnější a také zábavnější.

Naučit se základy cizího jazyka před odjezdem a pak teprve vycestovat. Pro rychlejší pokrok v cizím jazyce je to lepší. Protože když už budete umět základy, tak se na svém výletu nebudete muset soustředit na studium jako takové, ale výlet si opravdu užijete. Budete mít čas studovat kulturu místo slovíček, cestovat a rozprávět s lidmi a tím upevňovat a rozvíjet to, co jste se naučili.

Dobře, nepotřebuji pobyt v cizině. Co tedy potřebuji?

Jednoduše chtít a PONOŘIT SE do cizího jazyka. Co to znamená? Mít co nejvíce kontaktu s jazykem na pravidelné bázi. Pravidelný kontakt si můžete vytvořit i doma.

dolphin-1548405_1280

Pár tipů vám teď dám 🙂

  • Přelaďte si operační systém – mobil, tablet- na cizí jazyk. Pokaždé, když se na mobil / tablet podíváte, budete muset pracovat v cizím jazyce. Brzy si na to zvyknete a získáte tak novou slovní zásobu a fráze.

 

  • Nalaďte si youtube kanál, vimeo. Najděte si programy, které se vztahují k vašemu jazyku, a pravidelně poslouchejte hudbu, příběhy, seriály, zprávy. Na youtube najdete spoustu materiálů pro studenty v různých jazycích. I pro začátečníky je na internetu materiálu dost.

 

  •  Hry – já sama nejsem zrovna fanouškem počítačových her. Naposledy jsem hry na počítači hrála …no, je to hodně dlouho J Přesto bych počítačové hry úplně nezatracovala. Konec konců, když to dobře uchopíte, tak i takové počítačové hry mohou být dobrým pomocníkem ke studiu. Spojíte to, co vás baví, se studiem angličtiny. To je ideální. Proč by to nemohly být počítačové hry? Nastavte si hru do angličtiny a neutíkejte k češtině. Podmínkou je – vše pouze v angličtině!

 

  • Deskové hry. Zapojte třeba i deskové hry v cizím jazyce. Spojíte nadšení ze hry, trochu napětí ze soutěživosti a zábavu. Co třeba zahrát si s rodinou společenskou hru, při které si procvičíte nejen angličtinu, ale také své znalosti z historie Prahy?

On the go Prague

 

  • Facebook – využijte facebook k tomu, abyste si na něm našli to, co vás baví. Sledujte své přátele, kteří komunikují v jazyce, který se chcete naučit. Můžete také sledovat nějaké zájmové skupiny nebo oblíbeného herce nebo zpěváka.

 

  • Jazykové skupiny v okolí – vyhledejte ve svém okolí skupiny expatů (cizinců žijících ve vašem městě) nebo jazykových skupiny a zkuste se s nimi zkontaktovat.  Cizinců žijících v Čechách je tady spousta a většina z nich bude za kontakt s někým z místních lidí vděčná.

www.meetup.com

Skype – pokud žijete v menším městě a máte přístup ke skupinám cizinců trochu limitovanější, nebojte se využít skype.  Konverzace po skypu může být stejně přínosná jako osobní setkání.

www.italki.com

 

 

Pro ty, kteří s jazykem teprve začínají a potřebují si nejdříve osvojit základní slovní zásobu, mám také tip. 625 základních slovíček, které vám umožní komunikovat celkem slušně a dají vám dobrý základ pro první věty a dialogy.

Najdete je zde:

625 základních slov v cizím jazyce

K dispozici jsou jazyky: angličtina, němčina, ruština, italština, španělština. Najdete zde také základní slovíčka pro děti. Takže zapojit můžete celou rodinu 🙂

Základní slovíčka pro děti

 

Hodně štěstí, ať se vám noření do anglického jazyka daří. Když budete mít jakékoliv dotazy, napište. Ráda podpořím radou.

Olga

 

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match