Stíhám, stačím, mám čas a chci se naučit cizí jazyk za tři měsíce. Kde na to najdu čas?

Moji kamarádi o mně říkají, že jsem „projektová“. Vždycky mě to rozesměje, ale nakonec přitakám. Vlastně na tom něco je.

Ráda pracuji s plány a projekty. Často pracuji s tříměsícovými plány.  Jako třeba, když jsem se rozhodla, že úplně změním jídelníček, vylezu osm tisícových vrcholků na Šumavě za jeden týden, nebo že se naučím italštinu za tři měsíce.

 


 

Cizí jazyk  dává svobodu, otevírá možnosti a také přátelství a můžete se ho naučit za tři měsíce.

DSC05160

Budapešť – setkání po deseti letech. Jak dlouho se známe? Celých dvacet let 🙂


 

Proč za tři měsíce? Tři měsíce mi připadají optimální. Tři měsíce jsou dostatečně dlouhé, aby v životě mohly nastat významné změny. Když u těchto změn vydržíme po dobu tří měsíců, jednak můžeme zaznamenat výrazný posun a jednak u takových změn i dlouhodoběji vydržíme i po té.

Moji studenti si často stěžují, že na to nemají čas. Proto můj poslední tříměsíční projekt zněl – „Stíhat a mít čas“ a začal v lednu. Stanovila jsem si tři měsíce na to, abych si prošla své aktivity a svůj denní režim a utřídila si aktivity tak, abych stíhala všechno, co opravdu chci stihnout a vedle toho měla konečně čas na aktivity, které dělám ráda, na přátele a rodinu, na nové koníčky a na odpočinek.

Já vím, šlo by taky hned.  Mohla bych si sednout do křesla a udělat analýzu s tužkou v ruce a druhý den začít nově. Mohla bych se rozhodnout hned teď a od zítřka změnit všechno, co potřebuji. Což bych v naléhavém případě udělala. Já se však tentokrát rozhodla pro důkladnou analýzu a v rámci analýzy si dát odpočinek a pak teprve odstartovat.

Tři měsíce jsem si rozdělila do několika kroků.

Krok č. 1: Nově nastavuji do své mysli: „Stíhám, stačím, mám čas“.

Kéž by to bylo tak jednoduché jen tak překliknout mysl a prostě mít najednou čas! Možná to někdo dokáže – klik a je to. Většinou to však nejde najednou, ale přesto je tato afirmace důležitým krokem, kterým dám své mysli znamení, že jsem se rozhodla pro změnu.

Své rozhodnutí pak začnu doplňovat postupnými kroky. Jako například:

Každé ráno otevřu slovník a naučím se jedno slovíčko.

Každý druhý den se podívám na jeden seriál prasátka Pepiny v angličtině.

 

Krok č. 2: Co skutečně chci dělat?

Rozhodnu se, co opravdu chci dělat a čemu chci věnovat svůj čas.

Mám výhodu. Prý. Umím se nadchnout, ať je to cizí jazyk nebo každodenní jógická rozcvička nebo cokoliv jiného. Třeba něco, co mi fakt nejde a já se rozhodnu se to naučit. Mám nevýhodu, když se nadchnu bez rozmyslu, tak se brzy vyčerpám a cestou odpadnu.

Když si odpovím na otázku „Co skutečně chci dělat?“, ušetřím si zbytečné plýtvání energie.

Protože když budu vědět, že se něco chci opravdu naučit, dokážu mobilizovat všechny své síly, abych došla až do konce.

Když budu vědět, co opravdu chci, najdu si přirozeně jednodušší cesty a způsoby, jak se do cíle dostat. Nadšení nebo radost z cesty mi pomůže přenášet se i přes chvilky pochybností nebo přes překážky.

Už víte, co skutečně chcete?

ANO!!! Chci se naučit cizí jazyk za tři měsíce.

 

Krok č. 3:

–          Monitoring denního režimu a priorit.

–          Nové nastavení priorit.

–          Z nových priorit si udělat koníčka a ne nutnost a otravu.

–          Nezapomínat na odpočinek.

Věnujte si nějaký čas, během něhož budete sledovat svůj denní režim. Co vám přináší užitek a radost? Kde a kdy prokrastinujete? Co vás zahlcuje a nepřináší užitek a radost? Netrávíte zbytečně moc prázdného času na sociálních sítích?

Můžete si sednout do křesla a napsat si to na papír a máte to raz dva. Můžete si však také dát nějakou dobu, po kterou se budete věnovat pečlivému sledování svých dnů a hledat hluchá místa.

Už během této doby se však můžete začít ladit na cizí jazyk. Chcete se naučit angličtinu? Nebo třeba španělštinu?

Nastartujte se a udělejte první mikro změnu ve svém životě. Naučte se denně dvě slovíčka. Není to tak moc a za měsíc jich budete znát 62, za tři měsíce 186.

Nevíte, jaká slovíčka se máte učit? Počáteční slovní zásobu najdete pod e-booky na mých stránkách.

625 základních slov v cizím jazyce

 


 

ODPOČINEK, TIME OUT V MEZIČASE

Já jsem si dala před startem do svého nového projektu malý time out v Budapešti.

TIME OUT je pro mě zastavení se, relaxace, čas na chvíli být mimo své obvyklé prostředí a denní rutinu. Pomáhá mi to podívat se na sebe s nadhledem a rozvahou. Odpočinek. Odstup. Změna.

DSC05123

 

Budapešť není daleko. Do Budapešti se pohodlně dostanete se Student agency. Ubytování si také pohodlně a levně seženete přes airbnb a můžete vyrazit na levný a krátký výlet. Popadnete průvodce a výlet můžete mít naplánovaný během jednoho dne a na prodloužený víkend můžete vyrazit buď sami, nebo s kamarádkou, kamarádem nebo s rodinou. 


 

 Krok č. 4: START

Nyní jste připraveni. Teď se můžete pustit do celého procesu naplno 🙂

Když projdete výše uvedené tři body, máte skvěle nastartováno do cizího jazyka za tři měsíce.

–          Utřídili jste si priority a máte prostor na 20 minut denně pro cizí jazyk.

–          I kdybyste se denně naučili dvě slovíčka (jedno ráno, druhé večer), tak po tříměsíční ladící fázi budete znát 186 slovíček a s tím už se přece jenom líp začíná.

–          Na dvě slovíčka denně nebudete potřebovat tolik času. Můžete to zvládnout třeba v tramvaji po cestě do práce. Když skutečně dodržíte cíl dvě slovíčka každý den, uděláte pro sebe významný kus práce. Nejen, že se naučíte 186 slovíček, ale nastavíte tím v sobě zvyk, který vás následně podrží v druhé tříměsícovce, která již bude naplno.

 

Jak? Každodenní prací, byť je to jenom chvilka, v sobě zakotvíte NOVÝ ZVYK, díky kterému vám denní chvilka s cizím jazykem přijde přirozená. 10 minut se stane normální součástí vašeho dne. Z deseti minut je to už jen kousek na dvacet minut denně. Když si tento čas dokážete vyplnit efektivně a tak, aby vás angličtina bavila, stane se pro vás cizí jazyk hrou a zábavouJ

 

DOPORUČENÍ:

Dejte si první tři měsíce na přeorganizování svého denního režimu. Začněte se učit dvě slovíčka denně.

A před finálním startem do projektu „Cizí jazyk za tři měsíce“ si věnujte dva ladící dny – v přírodě, na výletě, s rodinou, v lázních nebo jakkoliv vám je příjemné.

A pak už jen START 🙂

 

Zasekli jste se někde v procesu? Nevíte si s něčím rady? Nevíte, jaké materiály použít?

Neváhejte mi napsat, ráda vás podpořím.

Olga

 

 

 

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match