S Jitkou jsme se potkaly před několika lety díky aromaterapii. Před pár měsíci se naše cesty opět setkaly, tentokrát cílem našich pravidelných setkávání byla angličtina.

Jitka se totiž ocitla se v životním okamžiku, kdy se rozhodla, že se naučí anglicky. Měla na to přesně tři měsíce, aby angličtinu dostala na dobrou komunikativní úroveň. Za tři měsíce jí čekala důležitá zkouška. Nebyla to klasická zkouška ve stylu ano, ne, nevím, poslechněte si, napište, atd. Byla to jedinečná životní událost, při které si mohla vyzkoušet živou konverzaci s neznámými lidmi, pohotovost svých reakcí a schopnost mluvit na rozmanitá témata. To vše v reálném prostředí spousty lidí, různých národností a rozmanitých přízvuků angličtiny, hudby, veselí a zvýšeného hluku, kdy je třeba se mnohem víc soustředit na toho, kdo si s vámi povídá, abyste v ruchu z okolí pochytili hlavní myšlenku rozhovoru a mohli reagovat.

Scházely jsme se s Jitkou jednou týdně na konverzační hodiny, ve kterých posouvala to, co se za celý týden naučila zejména v pasivní rovině, do roviny aktivní. Bylo moc hezký vidět, jak týden od týdne se mění také naše témata. Od těch základních jsme postupně a přirozeně přecházely k tématům složitějším. Nelpěly jsme na konkrétních tématech. Jednoduše jsme rozvíjely konverzaci tak, jak by jí rozvíjely dvě kamarádky. Pozorovala jsem, jak díky pravidelné práci doma přichází každý týden s novými slovíčky a jak si zažívá a rozvětvuje i gramatiku.

Jak to Jitka zvládla? Jaká životní událost to byla? Jak Jitka vnímala tří měsíční cestu, co jí pomohlo nejvíce a co jí dělalo největší problémy?

Mám radost, že všechny odpovědi se dozvíte přímo od Jitky v následujícím rozhovoru. Věřím, že tam najdete také inspiraci.

Mohla bys prozradit, co bylo tvojí největší motivací pustit se do angličtiny a navíc v limitované době tří měsíců?

Jak jistě víš mojí zásadní motivací byla plánovaná svatba mojí dcery, která žila s cizincem a velká část pozvaných hostů, byli také cizinci. Tento plán byl známý již delší dobu, ale do denního studia jsem se skutečně dala až přesně 3 měsíce před plánovanou události.

Bylo snadné udržet si nadšení a pravidelnou práci po celou dobu?

Nebylo to snadné, protože je nutné si rozplánovat čas a toho mam málo, ale pochopila jsem, že je nutné doopravdy pracovat denně bez výjimek, alespoň malou chvíli.

Co tě nejvíce během celého studia bavilo a co považuješ za nejefektivnější část?

Používala jsem aplikaci Duolingo, která je zpracovaná pro mě zábavnou formou a to mi vyhovovalo, taky proto, že se dá použít kdekoliv, když má člověk chvíli času – při čekání na autobus, v metru, kdekoli na cestách, ale určitě to samo o sobě nestačí, je potřeba zkoušet komunikovat, kdykoli je to možné.

Co ti naopak přišlo nejtěžší?

Nejtěžší mi přišlo (a stále to trvá) porozumět protějšku v rozhovoru.

Na jaké úrovni jsi měla angličtinu, než ses pustila do tříměsíční výzvy?

Setkávala jsem se s angličtinou už řadu let, ale nikdy jsem se ji nevěnovala intenzivně – jen nárazově a vždy jsem se bála se pustit do mluveného projevu. Řekla bych, že jsem byla věčný začátečník.

Jak ses s angličtinou cítila po uplynutí tří měsíců? Prošla jsi nějakým testem v praxi? Nějaká událost, výlet do ciziny nebo podobně?

Testem jsem prošla poprvé po 2 měsících studia při pobytu nastávajícího zetě u nás – on i zbytek rodiny byl překvapený pokrokem, jaký jsem udělala. Měla jsem z toho radost. Při svatbě samotné jsem byla také celkem sama se sebou spokojená, i když jsem nerozuměla všemu a všem, nebyla jsem z toho nijak rozladěná, protože zásadní věci jsem dokázala zařídit a porozumět jim.


Jak budeš nyní pokračovat? Je něco, co bys chtěla nějak víc pilovat, dál posunout nebo se třeba pustíš do nového jazyka?

Pokračovat rozhodně chci, nyní jsem si stáhla aplikaci Moovez – aktuálně vyprávění o Barceloně, kam se právě chystám a kde si doufám opět vyzkouším angličtinu v akci.

Pokud se rozhodnete také se svou angličtinou něco udělat a posunout ji jako Jitka, napište mi. Třeba jste právě uvízli na mrtvém bodě a nevíte, jak dál. Třeba pro vás najdeme společně nějaké řešení nebo podpoříme vaší motivaci.

Nebo se podívejte do nabídky seminářů a konzultací, třeba vás tam zaujme něco, co by vás na vaší cestě za plynulou angličtinou podpořilo.

Zážitková angličtina

Nebo seminář „Rozmluvte se anglicky“, kde vám pomůžeme osvěžit si starou slovní zásobu a získat nová slovíčka.

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match