Před tím, než se pustíte do studia cizího jazyka, s odhodláním, že s tím nechcete strávit roky, je třeba, abyste věděli pár bodů, které vám pomůžou úspěšně odstartovat.

Chcete přece odstartovat jinak, než jste to dělali dříve, klasickou metodou, ve školách a drilem. Chcete to jinak, protože tentokrát chcete být úspěšní a to rychle.

Je čas odhalit pět tajemství, které vám pomohou vystřelit jazykové schopnosti rychle nahoru.

 

secret-1142327_1920

Vsadím se, že jste to již někdy někde slyšeli. Jen je třeba je někdy ve správný čas slyšet znovu, aby to konečně přineslo ten známý efekt: „AHA, tak takhle ono to je!“

Jdeme tedy na ně 🙂

 

  • Tajemství č. 1: Nečekejte, že vás někdo cizí jazyk naučí, ale naučte se ho sami.

V životě někdy příliš spoléháme na to, že nás cizí jazyk někdo naučí. Tak to většinou ale nefunguje. Ani s jazykem, ani s ničím jiným. Dobrý učitel nám může ukázat optimální cestu, ale tu práci za tím za nás nikdo neudělá.

Neexistuje jedna metoda, která by byla vhodná pro každého. Každý z nás jsme jiný, a proto také každý z nás potřebuje jiný přístup, jinou metodu. Neexistuje jeden typ učitele, který by vyhovoval každému.

Nepotřebujete najít jednu nejlepší metodu. To, co potřebujete je, najít to, co vám vyhovuje a co vás oslovuje na dostupných metodách a vytvořit si svou jedinečnou cestu.

V hledání pro vás optimální cesty vás může podpořit učitel. Dobrý průvodce vás provede spletitými cestičkami dobrou radou a vedením. Může vám tak pomoct ušetřit spoustu času a slepých cest.

 

  • Tajemství č. 2: Studium cizího jazyka vás musí bavit.

Jinými slovy, vy se u toho musíte bavit. Učení by nemělo být drilem a otravnou povinností, ale musíte si z něj udělat příjemnost, koníčka, radost. Integrujte tedy učení do svých koníčků a do svého života tak, aby se stalo přirozenou součástí vašeho života.

 

  • Tajemství č. 3: Mějte s jazykem co nejvíc kontaktu.

Co nejvíce kontaktu neznamená, že musíte skočit do letadla a na pár měsíců zmizet z Prahy třeba do Londýna. Pravda, v dnešní době by to i bylo realizovatelné. Kdo z nás si to však může dovolit. Ať finančně nebo časově.

Kontakt s jazykem, ochutnávku jazyka, malou dovolenou v cizí zemi můžete získat i z tepla své kanceláře nebo domova. Přes články, pohádky, cestopisy, knížky, poslechy, písničky, a samozřejmě především přes mluvení.

Mluvte nejlépe od prvního dne. Pomalu skládejte první jednoduché věty.

  • Tajemství č. 4: Aktivujte v mozku cizí jazyk každý den.

Dělejte každý den kousek. Každý den nějakým způsobem aktivujte v mozku cestičky cizího jazyka. Každý den třeba alespoň deset minut je více než půl roku v jazykové škole.

Jeden malý krok každý den je více než jeden velký krok najednou. Jeden velký krok je vyčerpávající, často také nerealistický a frustrující. Neexistují zkratky, nejlepší cesta je postupné zlepšování komunikačních dovedností krok po kroku. Jedinou zkratkou je metoda, kterou zvolíte, která vám může výrazně zjednodušit a zrychlit proces.

 

  • Tajemství č. 5: Učte se systematicky.

Systematický postup vám umožní lépe sledovat dosažení svých cílů a pokrok. Umožní vám přehlednou cestu, která bude příjemným povzbuzením, pokud uvidíte, že za vámi zůstávají výsledky.

Proto mají studenti rádi například aplikaci Duolingo, kterou najdete na:  www.duolingo.com. Postupujete krok po kroku, postupně se dostáváte z jedné úrovně do další a Dulingo vám dodává každodenní informaci o vašem výsledku. Dostáváte tedy měřitelné výsledky, které jsou obzvlášť v cizím jazyce důležité, proto abyste nepropadali pocitu, že jste se nepohnuli z místa.

Dále k tomu můžete využít jeden z e-booků na mých stránkách, k dispozici je gramatika a slovíčka.

 

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match